My home is my castle или изкуството да намерим себе си вкъщи

Какво ще кажете като начало да се обърнем назад във времето и да погледнем стиловете в обзавеждането. Минавайки през просторните стаи и високи тавани, които подсказват за античен стил. Завиваме покрай незаменимите за този стил колони и се озоваваме в разточителния разкош на Ренесанса, чиято философия се гради върху идеята, че удоволствието е целта в живота. Златото заема специално място в бароковия интериор. То е навсякъде – по стените, мебелите и картините. А кадифето е фаворитът в материите на стила, създавайки кралско усещане. На него ще обърнем и по-специално внимание в редовете по-долу. Ред идва на почти пълната липса на симетрия на Арт Нуво.

Antique home design
Baroc details
Art Nouveau and Art Deco modern style

Ако продължа още малко, сигурно ще забравя какво съм искал да кажа. Напълно разбираемо, спрямо нашите нашите идеи за красота и удобство- стиловете в обзавеждането на дома са намерили нови интерпретации, наред с тенденциите. А по мое мнение, те се менят почти толкова бързо, колкото и тези в модата – цветове, текстури и форми.

В следващите редове ще ви представя някои от основните стилове при обзавеждането, стилистично подправени с тенденциите в обзавеждането за 2020 година. Enjoy!

Характерен с отворени пространства, комбиниране на няколко зони в една и усещането за пространство и свобода- модерния стил е пресечна точка между елегантност и функционалност. А цветовете се придържат към монохромните тонове и неутралната гама. От своя страна, тук място намирам на една от новите тенденции в обзавеждането, а именно- извивките в мебелите. Закръглените дивани, маси, столове, и различни геометрични фигури се завръщат от близкото минало и ви очакват.

Безапелационният тренд-сетър в областта на интериорния дизайн. Свеждайки елементите до техните основни характеристики, минимализмът ни предлага естетика, която разчита само и единствено на дизайна. Заради липсата на излишна претрупаност се нарежда сред фаворитите ми в стиловете за обзавеждане. Тук отварям скоба за красотата на мрамора,която е всеизвестна и през 2020-та. Сам по себе си той носи изтънченост и безброй възможности за цветови комбинации. 

Както подсказва името му, отличителна черта на тропическия стил е присъствието на богата интериорна флора. Затова на гости каним любовта си към живота и растенията. Всичко, което е отвън вече ще намери място и вътре. Зелените растения, които вече споменах, елементите на тропиците и отворените пространства създават чувство за хармония и комфорт. На мен лично ми напомнят на градска джунгла и ми носят усещане за свобода. На почит тук са естествените материали като ракита, ратан, бамбук, а защо не и слама?

Без страх да нарушат правилата, еклектичните интериори се основава на множество вариации и наслоявания, внасяйки хармония в хаоса с композиция, цвят и баланс. Още по-смело заема от други стилове, хармонизирайки пъстра палитра от идеи и вдъхновения. За мен безспорно е олицетворение на свободата.

Елегантните композиции са отражение на дързостта и изяществото на Арт Деко. Доминиращи в дизайна и решенията на този стил са геометрията и линиите, а естетиката му е изразена в ъгловатите шарки, пластовете и смелите извивки. Както обещах в началото- тук внимание ще обърна на кадифето. Несправедливо забравено, то намира място в интериора. Можете да го използвате за почти всичко – пердета, възглавници, табуретки, столове, дивани… А защо да не облечете и някоя стена или колона?

И така, накрая на тази интериорна обиколка- грабвам телефона и запретвам ръкави, за да снимам как приложих тези красоти в моето местенце и да ги споделя в някоя следваща статия. И още веднъж ще напомня: write, design and run for fashion 🤍

Снимки: Instagram, Pinterest

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close